PENDIDIKAN KESEHATAN SEBAGAI UPAYA MEMELIHARA KUALITAS HIDUP ORANG DENGAN HIV

Authors

  • Imelda Februati Ester Manurung Prodi Kesehatan Masyarakat, Universitas Nusa Cendana http://orcid.org/0000-0001-9322-0384
  • Marylin Susanti Junias Prodi Kesehatan Masyarakat, Universitas Nusa Cendana
  • Luh Putu Ruliati Prodi Kesehatan Masyarakat, Universitas Nusa Cendana

DOI:

https://doi.org/10.31764/jces.v6i3.15307

Keywords:

Health Education, Quality of Life, People Living with HIV (PLHIV).

Abstract

Abstrak: Kualitas hidup merupakan kunci bagi Orang dengan Human Immunodefciency Virus (ODHIV) untuk memiliki usia harapan hidup yang lebih lama. Asupan gizi seimbang, kepatuhan terapi ARV dan tidak memilik stigma diri dapat mempengaruhi kualitas hidup ODHIV. Tujuan pengabdian ini yaitu untuk meningkatkan pengetahuan, sikap dan menurunkan stigma diri pada ODHIV. Pretest dan posttest dilakukan untuk melihat perubahan pengetahuan, sikap dan stigma diri. Kegiatan ini diawali dengan koordinasi dengan mitra yaitu KPA Provinsi Nusa Tenggara Timur untuk menentukan peserta dan jadwal kegiatan. Peserta kegiatan sebanyak 20 orang dengan HIV. Materi pengabdian yaitu pendidikan kesehatan yang terdiri atas materi sumber zat gizi, aktifitas fisik dan manfaatnya, pentingnya kepatuhan terapi ARV, Stigma diri dan Kesehatan mental. Metode pendidikan kesehatan yang dilakukan dengan ceramah dan diskusi. Dari hasil pendidikan kesehatan diperoleh peningkatan pengetahuan pada kategori baik sebesar 95%, sikap positif 90% dan penurunan stigma diri sebesar 95%. Dari hasi pendidikan kesehatan dapat terlihat bahwa ODHIV memiliki komitmen untuk memelihara dan meningkatkan kualitas hidup dengan konsumsi gizi seimbang, kepatuhan terapy ARV, serta tidak memberikan stigma diri.

Abstract: Quality of life is the key for people with Human Immunodeficiency Virus (PLHIV) to have a longer life expectancy. Balanced nutritional intake, adherence to ARV therapy and not having self-stigma can affect the quality of life for PLHIV. The purpose of this community service is to increase knowledge, attitudes and reduce self-stigma on PLHIV. Pre-test and post-test were conducted to see changes in knowledge, attitudes and self-stigmatism. This activity began with coordination with partners, namely the East Nusa Tenggara Province KPA to determine participants and schedule of activities. The service material is health education which consists of material sources of nutrients, physical activity and its benefits, the importance of adherence to ARV therapy, self-stigma and mental health. From the results of health education, it was obtained an increase in knowledge in the good category by 95%, a positive attitude by 90% and a decrease in self-stigmatism by 95%. From the results of health education it can be seen that PLHIV have a commitment to maintain and improve the quality of life by consuming balanced nutrition, adherence to ARV therapy, and not giving self-stigma.

References

Bello, T. K., Gericke, G. J., Maclntyre, U. E., & Becker, P. (2019). A nutrition education programme improves quality of life but not anthropometric status of adults living with HIV in Abeokuta, Nigeria. Public Health Nutrition, 22(12), 2290–2302.

de Carvalho, B., Policarpo, S., & Moreira, A. C. (2017). Nutritional status and quality of life in HIV-infected patients. Nutrición Hospitalaria, 34(4), 923–933.

Enwereji, E. E., Ezeama, M. C., & Onyemachi, P. E. N. (2019). Basic principles of nutrition, HIV and AIDS: making improvements in diet to enhance health. In Nutrition and HIV/AIDS-Implication for Treatment, Prevention and Cure (pp. 1–16). IntechOpen London, UK.

Ganesan, H., Gopalakrishnan, S., Velmurugan, K., & Sangeetha, K. (n.d.). Nutritional impact on quality of life among people living with HIV/AIDS: An observational study.

Gomes, N. I. G., Vianna, R. P. de T., Medeiros, A. R. C., & de Lima, R. L. F. C. (2020). Nutritional risk, food insecurity and quality of life in people living with HIV/AIDS in Paraíba, Brazil. Food Security, 12, 1173–1183.

Iheme, G. O. (2023). Health-related quality of life and nutritional status of people living with HIV/AIDS in South-East Nigeria; a facility based study. Human Nutrition & Metabolism, 200190.

KPA. (2022). Laporan Kasus HIV dan AIDS Provinsi Nusa Tenggara Timur Tahun 2022. Kupang.

Kusuma, M. T. P. L., Kidd, T., Muturi, N., Procter, S. B., Yarrow, L., & Hsu, W.-W. (2020). HIV knowledge and stigma among dietetic students in Indonesia: implications for the nutrition education system. BMC Infectious Diseases, 20(1), 1–11.

Lifson, A. R., Grund, B., Gardner, E. M., Kaplan, R., Denning, E., Engen, N., … Florence, E. (2017). Improved quality of life with immediate versus deferred initiation of antiretroviral therapy in early asymptomatic HIV infection. AIDS (London, England), 31(7), 953.

Manurung, I. F. E., Wahyuni, C. U., & Probandari, A. (2020). Religious Leader’s Support toward Individual at Risk ofHIV/AIDS to Attend Voluntary Counselling and Testing Service. Kesmas: Jurnal Kesehatan Masyarakat Nasional (National Public Health Journal), 15(2).

Monasel, A. H., Susanto, H. S., Yuliawati, S., & Sutiningsih, D. (2022). Faktor-Faktor yang Berhubungan dengan Kualitas Hidup Orang dengan HIV/AIDS (ODHA) di Yayasan Sehat Peduli Kasih, Kota Semarang. Jurnal Epidemiologi Kesehatan Komunitas, 7(1), 444–457.

P2P, K. K. R. I. D. (2021). Laporan Perkembangan HIV AIDS & Penyakit Infeksi Menular Seksual (PIMS) Triwulan I Tahun 2021.

Sidjabat, F. N., Triatmaja, N. T., & Bevi, A. (2021). Status gizi, aktivitas fisik, persepsi manfaat, dan hambatan pemenuhan asupan gizi orang dengan HIV/AIDS. Gizi Indonesia, 44(1), 41–54.

UNAIDS. (2021a). Global HIV & AIDS statistics - Fact sheet. Retrieved from https://www.unaids.org/en/resources/fact-sheet

UNAIDS. (2021b). World AIDS Day Report. Retrieved from https://www.unaids.org/sites/default/files/media_asset/2021_WAD_report_en.pdf

Xie, F., Zheng, H., Huang, L., Yuan, Z., & Lu, Y. (2019). Social capital associated with quality of life among people living with HIV/AIDS in Nanchang, China. International Journal of Environmental Research and Public Health, 16(2), 276.

Downloads

Published

2023-07-10

Issue

Section

Articles