UTILIZATION OF CASHEW FRUIT ABON TO INCREASE FARMERS' INCOME
DOI:
https://doi.org/10.31764/jces.v4i1.3745Keywords:
Abon, Fruit, Cashew Nut.Abstract
Abstrak: Banyaknya buah jambu mete yang tidak dimanfaatkan dengan baik, serta laju pertumbuhan penduduk yang terus meningkat yang membuat masyarakat Karang Bajo sulit mempeoleh pekerjaan. Tujuan kegiatan ini adalah pengenalan dan pelatihan pembuatan abon sebagai produk olahan dari daging jambu mete untuk masyarakat Desa Karang Bajo Kecamatan Bayan. Program dilaksanakan secara daring via zoom meeting, dengan tahapan; identifikasi, persiapan, pelaksanaan, evaluasi, dan pembuatan laporan. Hasil kegiatan memberikan pengetahuan baru kepada warga yang ada terutama ibu-ibu. Keberlanjutan program ini dengan terbentuknya UMKM yang bertujuan untuk mengembangkan usaha abon jambu mete. Adanya UMKM guna mewadahi masyarakat Karang Bajo terutama ibu-ibu untuk tetap melakukan kegiatan pembuatan abon daging jambu mete untuk menambah penghasilan.
Abstract: The number of cashews that are not utilized properly, as well as the increasing rate of population growth that makes it difficult for the people of Bajo reef to get jobs. The purpose of this activity is the introduction and training of making abon as a processed product of cashew nut meat for the people of Karang Bajo Village, Kecematan Bayan. The program is carried out online via zoom meeting, with stages; identification, preparation, implementation, evaluation, and report making. The results of the activities provide new knowledge to existing residents, especially mothers. The sustainability of this program with the formation of MSMEs that aim to develop cashew abon business. The existence of MSMEs to accommodate the Bajo coral community, especially mothers to continue making cashew meat abon to increase income.
References
Amri, A. (2020). Dampak Covid-19 Terhadap UMKM di Indonesia. Jurnal Brand.
Budiasa, I. (2008). LAND MANAGEMENT FOR SUSTAINABLE AGRICULTURE IN NORTH COASTAL PLAIN, BALI 1. Bumi Lestari.
Editor, E. (2020). Halaman Depan JPI Vol 22 No 1 Februari 2020. Jurnal Peternakan Indonesia (Indonesian Journal of Animal Science). https://doi.org/10.25077/jpi.22.1.i-iv.2020
Endrawati, S., & Wahyuningsih, S. S. (2017). IPTEK BAGI MASYARAKAT KELOMPOK USAHA SELAI BUAH JAMBU METE (ANACARDIUM OCCIDENTALE). E-DIMAS. https://doi.org/10.26877/e-dimas.v8i1.1374
Hardilawati, W. laura. (2020). Strategi Bertahan UMKM di Tengah Pandemi Covid-19. Jurnal Akuntansi Dan Ekonomika. https://doi.org/10.37859/jae.v10i1.1934
Koten, B. B. (2010). Perubahan anti nutrisi pada silase buah semu jambu mete sebagai pakan dengan menggunakan berbagai aras tepung gaplek dan lama pemeraman. Buletin Peternakan.
Listyati, D., & Sudjarmoko, B. (2011). Nilai Tambah Ekonomi Pengolahan Jambu Mete Indonesia. Buletin RISTRI.
Mawaddah, M., Setiawan, H., & Saragih, H. T. S. S. G. (2020). Aktivitas Ekstrak Etanolik Daun Jambu Mete Terhadap Otot Pectoralis Thoracicus Ayam Jawa Super. Jurnal Peternakan Indonesia (Indonesian Journal of Animal Science). https://doi.org/10.25077/jpi.22.1.80-88.2020
Pakpahan, A. K. (2020). COVID-19 dan Implikasi Bagi Usaha Mikro, Kecil, dan Menengah. Journal Ilmiah Hubungan Internasional, Edisi Khus, 59–64. https://doi.org/https://doi.org/10.26593/jihi.v0i0.3870.59-64
Pemerintah Kabupaten Lombok Utara. (n.d.-a). Kabupaten Lombook Utara. Retrieved from http://lombokutarakab.go.id/v1/images/Katalog_Info_Daerah/PPID/1.-LKPJ-Bab-I.pdf
Pemerintah Kabupaten Lombok Utara. (n.d.-b). Kondisi Geografis Lombok Utara. Retrieved from http://lombokutarakab.go.id/v1/profil-daerah/gambaran-umum/geografi
Pemerintah Kabupaten Lombok Utara. (2018). Kabupaten Lombok Utara. Retrieved from http://www.lombokutarakab.go.id/v1/images/Katalog_Info_Daerah/RKPD_2018/BAB-II-1-36-19-36.pdf
Riswati, D. H. F., Indrawati, D. I. M., & Panglipursari, D. L. (2019). Peningkatan Kesejahteraan Masyarakat Melalui Pemanfaatan Limbah Buah Jambu Mete. Prosiding Konferensi Nasional Pengabdian Kepada Masyarakat Dan Corporate Social Responsibility (PKM-CSR). https://doi.org/10.37695/pkmcsr.v2i0.420
Sani, L. O. A., Saidi, L. O., Syamsuddin, S., Nasiu, F., & Napirah, A. (2020). PENINGKATAN NILAI TAMBAH USAHA TERNAK SAPI TERINTEGRASI DENGAN USAHA TANI PERKEBUNAN KELAPA DI DESA RAMBU-RAMBU KECAMATAN KOLONO TIMUR KABUPATEN KONAWE SELATAN. JURNAL PengaMAS. https://doi.org/10.33387/pengamas.v3i1.1453
Thaha, A. F. (2020). Dampak Covid-19 Terhadap UMKM di Indonesia. Jurnal Brand.
Villela, lucia maria aversa. (2013). Prospek Teknologi Pengolahan Jambu Mete untuk Menunjang Ekonomi Kreatif Masyarakat. Prosiding Seminar Nasional Swasembada Pangan.
Wiyanto, W. (2019). Pelatihan Pembutan Nugget Jambuete bagi Ibu-Ibu PKK Desa Tegalmulyo Kecamatan Kragan Kabupaten Rembang. E-Dimas: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat. https://doi.org/10.26877/e-dimas.v10i1.1844
Downloads
Published
Issue
Section
License
Authors who publish articles in JCES (Journal of Character Education Society) agree to the following terms:
- Authors retain copyright of the article and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a CC-BY-SA or The Creative Commons Attribution–ShareAlike License.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgment of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).