IMPROVEMENT OF BALANCED NUTRITIONAL KNOWLEDGE AND SKILLS THROUGH THE DEMONSTRATION OF ISI PIRINGKU IN BASIC SCHOOL CHILDREN
DOI:
https://doi.org/10.31764/jces.v4i2.4314Keywords:
Knowledge, Demonstration, Balanced Nutrition, Fill My Plate.Abstract
Abstrak: Pengetahuan merupakan tahap awal dalam perubahan sikap dan perilaku Kurangnya pengetahuan mengenai gizi akan berdampak pada timbulnya masalah gizi yaitu kekurangan zat gizi atau bahkan kelebihan zat gizi. Pemberian pendidikan gizi sebagai gambaran kepada siswa bahwa pentingnya penerapan gizi seimbang dan juga memberi motivasi agar mau sarapan pagi sebelum ke sekolah dengan mengkonsumsi sayuran hijau, kacang-kacangan, padi-padian dan buah-buahan yang cukup, sehingga makanan yang dikonsumsi cukup beraneka ragam baik jumlahnya maupun dalam kualitasnya sesuai dengan porsi anjuran pada isi piringku. Tujuan dari kegiatan ini untuk meningkatkan pengetahuan dan ketrampilan siswa mengenai gizi seimbang melalui demonstrasi Isi piringku pada anak SDN 115 Palembang sebanyak 40 orang. Adapaun metode yang digunakan adalah penyuluhan, demonstrasi dan simulasi. Hasil dari kegiatan pengabmas ini menunjukkan bahwa terjadi peningkatan rata-rata pengetahuan siswa sebesar 38,5 point dan sebanyak 40 orang (100%) siswa dapat mengisi isi piringku dengan benar artinya telah terjadi peningkatan keterampilan siswa dalam mengisi isi piringku. Disarankan kepada siswa agar selalu mengonsumsi makanan bergizi seimbang yang sesuai dengan porsi makan isi piringku.
Abstract: Knowledge is the initial stage in changing attitudes and behavior. Lack of knowledge about nutrition will have an impact on the emergence of nutritional problems, namely nutritional deficiencies or even excess nutrients. Providing nutrition education as an illustration to students that the importance of implementing balanced nutrition and also motivating them to have breakfast before going to school by consuming enough green vegetables, nuts, grains and fruits, so that the food consumed is quite diverse. the amount and quality according to the recommended portion on the contents of my plate. The purpose of this activity is to increase students' knowledge and skills regarding balanced nutrition through demonstration of the contents of my plate on child of SDN 115 Palembang as many as 40 students. The methods used are counseling, demonstration and simulation. The results of this community service activity showed that there was an increase in the average student's knowledge of 38,5 points and as many as 40 people (100%) students could fill in the contents of my plate correctly, which means that there has been an increase in student skills in filling out the contents of my plate. It is recommended that students always eat a balanced nutritious diet that matches the portion of the meal that is on my plate.
References
Hardinsyah, H., & Aries, M. (2016). Jenis Pangan Sarapan Dan Perannya Dalam Asupan Gizi Harian Anak Usia 6—12 Tahun Di Indonesia. Jurnal Gizi Dan Pangan, 7(2), 89. https://doi.org/10.25182/jgp.2012.7.2.89-96
Irnani, H., & Sinaga, T. (2017). Pengaruh pendidikan gizi terhadap pengetahuan, praktik gizi seimbang dan status gizi pada anak sekolah dasar. Jurnal Gizi Indonesia (The Indonesian Journal of Nutrition), 6(1), 58–64. https://doi.org/10.14710/jgi.6.1.58-64
Labu, D. I. P., & Selatan, J. (2015). Peran Pengetahuan Gizi Dalam Menentukan Kebiasaan Sarapan Anak-Anak Sekolah Dasar Negeri Di Pondok Labu, Jakarta Selatan. Jurnal Gizi Dan Pangan, 10(1), 57–62. https://doi.org/10.25182/jgp.2015.10.1.
Nugraheni, S. ., & , Aruben, R1 , Prihatini, I.J2 , Sari1 , Sulistyawati, E. (2018). Peningkatan Praktik Mandiri Ibu dalam Pemantauan Status Gizi Balita melalui Pendampingan Aktivitis Dasa Wisma Enhancing the Independent Practice of Mothers in Monitoring the Nutritional Status of Toddlers through Dasa Wisma Assistance. Urnal Mkmi, 14(4), 418–428.
Nurmaningtyas, R., Hadisuyitno, J., Kaswari, S. R. T., & Riyadi, B. D. (2019). Penyuluhan Pesan Gizi Seimbang Dengan Media Permainan Ular Tangga Terhadap Pengetahuan Gizi Siswa Sekolah Dasar. Jurnal Ilmiah, 27(1), 23–29.
Nuzrina, R., Arjuna, J., Tol, U., & Jeruk, K. (2020). Upaya Peningkatan Pengetahuan Mengenai Gizi Seimbang. 6(2), 5.
Palupi, K. C., Sa’pang, M., & Swasmilaksmita, P. D. (2018). Edukasi Gizi Seimbang Pada Anak Sekolah Dasar Di Kecamatan Cilincing Jakarta Utara. Jurnal Abdimas, 5(1), 49–53.
Pratama, P. A., Zulkarnain, E., & Ririanty, M. (2018). Efektivitas media promosi “ Piring Makanku †pedoman gizi seimbang sebagai panduan sekali makan. E-Jurnal Pustaka Kesehatan, 6(1), 53–59.
Rahmy, H. A., Prativa, N., Andrianus, R., Kesehatan, F., & Universitas, M. (2020). Edukasi Gizi Pedoman Gizi Seimbang dan Isi Piringku Pada Anak Sekolah Dasar Negeri 06 Batang Anai Kabupaten Padang Pariaman Hafifatul Auliya Rahmy , Nurul Prativa , Rahmania Andrianus , dan Mesa Putri Shalma Pendahuluan Anak sekolah merupakan salah satu k. Buletin Ilmiah Nagari Membangun Website. Http://Buletinnagari.Lppm.Unand.Ac.Id E-ISSN:, 3(2), 162–172.
Reppi, B., Kapantow, N. H., & Punuh, M. I. (2015). Hubungan Antara Asupan Energi Dengan Status Gizi Siswi SMA Negeri 4 Manado. Media Kesehatan.
Septika Yani Veronica1, Nila Qurniasih2 , Iis Tri Utami3, H. F. (2019). Peningkatan gizi anak sekolah dengan gerakan isi piringku. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat Ungu ( ABDI KE UNGU) Universitas Aisyah Pringsewu, 1(1), 47–50.
Telisa, I., & Eliza. (2020). Asupan Zat Gizi Makro , Asupan Zat Besi , Kadar Haemoglobin ( Intake Of Macro Nutrition , Iron Intake , Haemoglobin Levels And Chronic Energy Deficiency Risk In Female Adolescents ). Aceh Nutrition Journal, 2020(5), 80–86.
Wahyuni, C. (n.d.). Health Education Isi Piringku Terhadap Perilaku Ibu dalam Pemenuhan Nutrisi Pada Anak Pra Sekolah ( 3-5 Tahun ) Di RA Al-Fajar Kandat Kecamatan Kandat. 118–125.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Authors who publish articles in JCES (Journal of Character Education Society) agree to the following terms:
- Authors retain copyright of the article and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a CC-BY-SA or The Creative Commons Attribution–ShareAlike License.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgment of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).