MENINGKATKAN POTENSI PETANI LONTAR MELALUI INOVASI PEMBUATAN HAND SANITIZER BERBAHAN DASAR NIRA LONTAR
DOI:
https://doi.org/10.31764/jmm.v8i1.19549Keywords:
Distillation, Palmyra sap, Alcohol, Hand Sanitizer, Farmers.Abstract
Abstrak: Sejak pandemi COVID-19, kebutuhan hand sanitizer semakin meningkat. Peluang tersebut harus segera dimanfaatkan oleh kelompok petani lontar di Dusun Popoloe melaui nira lontar yang dihasilkan oleh petani. Karena kurangnya pengetahuan, sehingga selama ini, petani hanya memanfaatkan air nira tersebut menjadi minuman tradisional beralkohol (ballo). Padahal air nira melalui proses penyulingan akan menjadi ethanol/alkohol yang dapat dimanfaatkan sebagai bahan dasar produksi hand sanitizer. Oleh sebab itu tujuan kegiatan ini yaitu untuk meningkatkan pengetahuan dan keterampilan petani lontar dalam melakukan penyulingan nira lontar menjadi alkohol sebagai bahan dasar pembuatan produk hand sanitizer. Kegiatan ini dilakukan melalui metode pelatihan yaitu edukasi dan simulasi kepada petani lontar di dusun popoloe yang berjumlah 12 petani. Evaluasi yang dilakukan menggunakan kuesioner dengan hasil dari 2 (16%) peserta yang memiliki pengetahuan baik, menjadi 12 (100%) peserta telah memiliki pengetahuan yang baik dalam melakukan penyulingan. Hal tersebut berarti perlunya pelatihan-pelatihan dilaksanakan secara simultan untuk meningkatkan potensi petani lontar.
Abstract: Since the COVID-19 pandemic, the need for hand sanitizers has increased. This opportunity must be immediately taken advantage of by the lontar farmer group in Popoloe Hamlet through the lontar sap produced by farmers. Due to lack of knowledge, so far, farmers only use the sap water into traditional alcoholic drinks (ballo). Even though sap water through the distillation process will become ethanol/alcohol which can be used as a basic material for the production of hand sanitizers. Therefore, the purpose of this activity is to provide training to farmers to distill palm sap into alcohol that can be produced as the basic material for hand sanitizer products. This activity was carried out through training methods, namely education and simulation to lontar farmers in Popoloe hamlet, totaling 12 farmers. The evaluation was conducted using a questionnaire with the results of 2 (16%) participants who had good knowledge, to 12 (100%) participants who had good knowledge in distilling. This means the need for trainings to be carried out simultaneously to increase the potential of palm oil farmers.
References
Amema, D. C., Tuju, T., & Rawung, H. (2017). Fermentasi alkohol dari nira aren (Arenga pinnata Merr.) dengan menggunakan metode fed batch. Cocos, 9(4), 89–110. doi: 10.2307/j.ctv2jtxrhd.18
Christy, E., Mahilrajan, S., Chandrasena, G., & Kapilan, R. (2022). Bioethanol production from Palmyrah (Borassus flabellifer) wastes using yeast. Journal of the National Science Foundation of Sri Lanka, 49(4), 607–616. doi: 10.4038/jnsfsr.v49i4.10828
Dewi, R. S. (2020). Perlindungan Konsumen Di Era Pandemi Virus Corona. Jurnal YUSTITIABELEN, 6(1), 38–47. doi: 10.36563/yustitiabelen.v6i1.223
Falakh, M. F., & Asri, M. T. (2022). Uji Potensi Isolat Bakteri Asam Laktat dari Nira Siwalan (Borassus flabellifer L.) sebagai Antimikroba terhadap Salmonella typhi. Lentera Bio, 11(3), 514–524.
Kartika, D., Aristarchus, P. K., & Margana. (2019). Perancangan Buku Esai Fotografi Pembuatan Gula Aren. Jurnal DKV Adi Warna, 1(2), 1–11.
Kurniahu, H., Rahmawati, A., & Andriani, R. (2021). Identifikasi tumbuhan dalam bahan baku minuman tradisional khas Tuban Jawa Timur. Bioma : Jurnal Ilmiah Biologi, 10(1), 55–68. doi: 10.26877/bioma.v10i1.6531
Lina, S. M. M., Mahbub, K. M. M., Ashab, I., Al-Faruk, M., Atanu, S. H., Alam, M. J., & Sahriar, M. (2020). Antioxidant and Cytotoxicity Potential of Alcohol and Petroleum Ether Extract of Borassus Flabellifer Linn. International Journal of Pharmaceutical Sciences and Research, 4(5), 1852–1857.
Nasri, Suryaningsih, R., & Kurniawan, E. (2017). Lontar atau Borassus flabellifer. Info Teknis EBONI, 14(1), 35–46.
Nasrulloh, M. F., Meishanti, O. P. Y., Alfaniah, A. O., Maghfiroh, Y., Satiti, W. S., & Putra, I. A. (2022). Pelatihan Pembuatan Hand Sanitizer dari Bahan Dapur pada Masyarakat Desa Gabusbanaran. Jumat Pertanian: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 3(1), 1–5. doi: 10.32764/abdimasper.v3i1.2244
Novita, S. (2018). Analisis laju korosi dan kekerasan pada stainless steel 304 dan baja nikel laterit dengan variasi kadar Ni (0,3 dan 10% Ni) dalam medium korosif. Universitas Lampung.
Oktapyanto, R. R. Y. (2018). Penerapan Model Pembelajaran Simulasi Untuk Meningkatkan Keterampilan Sosial Anak Sekolah Dasar. JPSD, 2(1), 96–108.
Porobaten, E., Laoh, O. E. H., & Waney, N. F. L. (2017). Analisis Pendapatan Usaha Gula Aren Di Dusun Kalatin, Kecamatan Ratahan Kabupaten Minahasa Tenggara. Agri-Sosioekonomi, 13(3A), 39. doi: 10.35791/agrsosek.13.3a.2017.18015
Sondakh, R. C., Ghiffari, M. A., & Nurwantara, M. P. (2022). Analisis Produksi Alkohol Dari Nira Aren Menggunakan Metal Heater. JAGO TOLIS : Jurnal Agrokompleks Tolis, 2(2), 46. doi: 10.56630/jago.v2i2.196
Tambunan, P. (2015). Potensi dan Kebijakan Pengembangan Lontara untuk Menambah Pendapatan Penduduk. Jurnal Analisis Kebijakan Kehutanan, 7(1), 27–45.
Wiranto, E. N., & Rupilu, N. S. (2018). Isolation, Identification and Ethanol Production of Indigenous Yeast of Toddy Palm (Borassus Flabellifer L.) Juice From Tuban, East Java, Indonesia. Biotropika - Journal of Tropical Biology, 6(1), 6–9. doi: 10.21776/ub.biotropika.2018.006.01.2
Downloads
Published
Issue
Section
License
Authors who publish articles in JMM (Jurnal Masyarakat Mandiri) agree to the following terms:
- Authors retain copyright of the article and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a CC-BY-SA or The Creative Commons Attribution–ShareAlike License.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgment of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).