Pengaruh Lokus Kendali, Lingkungan Sosial dan Perilaku Produktif Mahasiswa terhadap Intensi Berwirausaha

Authors

  • Didit Darmawan Universitas Sunan Giri Surabaya

DOI:

https://doi.org/10.31764/justek.v5i2.11955

Keywords:

Entrepreneurship, Locus of control, Social environment, Productive behavior, Entrepreneurial intention

Abstract

Abstract:  Entrepreneurship is a concept of independence that must be learned by students as educated human resources. Entrepreneurship is one of the solutions to achieve a level of welfare in the future apart from working as an employee in a company. With various dynamics in the academic environment at universities, it can support the formation of an entrepreneurial spirit among students. Entrepreneurial intentions are important to observe as a basis for entrepreneurial behavior and solutions for unemployment among graduates. This study intends to study and determine the role of locus of control, social environment, and productive behavior in shaping entrepreneurial intentions. The study involved 100 respondents taken from several universities in Surabaya. With the regression technique known several findings. The locus of control is proven to have a real role in shaping students' intentions to become entrepreneurs. The social environment supports students to be interested in entrepreneurship. Productive behavior needs to be made stronger because it is one of the determinants of entrepreneurial intentions.

Abstrak: Kewirausahaan adalah konsep kemandirian yang harus dipelajari oleh mahasiswa sebagai sumber daya manusia terpelajar. Kewirausahaan adalah salah satu solusi mencapai tingkat kesejahteraan di masa depan selain bekerja sebagai pekerja di perusahaan. Dengan berbagai dinamika di lingkungan akademis di perguruan tinggi dapat menunjang keterbentukan jiwa kewirausahaan di kalangan mahasiswa. Intensi berwirausaha penting untuk diamati sebagai dasar perilaku kewirausahaan dan solusi bagi pengangguran di kalangan sarjana. Studi ini bertujuan untuk mempelajari dan mengetahui peran dari lokus kendali, lingkungan sosial, dan perilaku produktif terhadap intensi berwirausaha. Studi melibatkan 100 responden yang diambil dari beberapa perguruan tinggi di Surabaya. Dengan teknik regresi diketahui beberapa temuan. Lokus kendali terbukti memiliki peran nyata membentuk intensi mahasiswa untuk berwirausaha. Lingkungan sosial mendukung mahasiswa untuk berminat berwirausaha. Perilaku produktif perlu dibentuk lebih kuat karena merupakan salah satu determinan dari intensi berwirausaha.

References

Arifin, S., & D. Darmawan. (2021). Studi tentang Pengalaman Kerja, Komitmen Kerja, Dukungan Organisasi dan Pengaruhnya terhadap Kinerja Karyawan. Jurnal Ilmiah Edunomika, 6(1), 33-43.

Arru, B. (2019). An Integrative Model for Understanding the Sustainable Entrepreneurs’ Behavioural Intentions: An Empirical Study of the Italian Context. Environment, Development and Sustainability, 22, 3519–76.

Collins, C. J., P. J. Hanges & E. A. Locke (2004) The Relationship of Achievement Motivation to Entrepreneurial Behavior: A Meta-Analysis. Human Performance, 17(1), 95-117.

Darmawan, D. (2013). Prinsip Prinsip Perilaku Organisasi. Pena Semesta - PT. JePe Press Media Utama, Surabaya.

Darmawan, D. (2016a). Pengaruh Pembelajaran dan Kendali Diri terhadap Perilaku Pembelian Impulsif (Studi pada Mahasiswa Peserta Matakuliah Pengantar Ilmu Ekonomi), Metromedia, Surabaya.

Darmawan, D. (2016b). Pengaruh Keterlibatan Kerja dan Sikap Profesionalisme terhadap Intensi Berwirausaha. Management & Accounting Research Journal, 1(1), 22-29.

Darmawan, D. (2019a). Pengaruh Pendidikan Kewirausahaan dan Efikasi Diri terhadap Intensi Berwirausaha. Ekonomi, Keuangan, Investasi dan Syariah, 1(1), 16-21.

Darmawan, D. (2019b). Profesionalisme, Motivasi Berprestasi, Komitmen Organisasi dan Pengaruhnya terhadap Intensi Berwirausaha. Ekuitas, Jurnal Ekonomi dan Keuangan, 3(3), 344-364.

Darmawan, D., E. A. Sinambela, M. Hariani, & M. Irfan. (2020a). Analisis Komitmen Organisasi, Iklim Kerja, Kepuasan Kerja dan Etos Kerja yang Memengaruhi Kinerja Pegawai. Jurnal Bisnis dan Kajian Strategi Manajemen, 4(1), 58-70.

Darmawan, D., R. Mardikaningsih, E. A. Sinambela, S. Arifin, A.R. Putra, M. Hariani, M. Irfan, Y.R. Al Hakim. (2020b). The Quality of Human Resources, Job Performance and Employee Loyalty. International Journal of Psychosocial Rehabilitation, 24(3), 2580-2592.

Darmawan, D., & R. Mardikaningsih. (2021). Pengaruh Keterampilan Interpersonal, Pengalaman Kerja, Integritas dan Keterikatan Kerja terhadap Kinerja Penyuluh Pertanian. Ekonomi, Keuangan, Investasi dan Syariah (Ekuitas), 3(2), 290-296.

Darmawan, D., & M. Djaelani. (2022). Hubungan Stres dan Strategi Coping bagi Mahasiswa Fakultas Teknik di Masa Pandemi Covid-19. Ekonomi, Keuangan, Investasi dan Syariah (Ekuitas), 3(3), 429−433.

Darmawan, D. (2022). Motivasi, Kemampuan, Pengalaman, Keterlibatan, Kedisiplinan Sebagai Faktor Internal Karyawan dan Pembentukan Kinerja Karyawan. Jurnal Ilmiah Satyagraha, 5(1), 18-29.

Díaz-García, M. C., & J. Jiménez-Moreno. (2010). Entrepreneurial Intention: The Role of Gender. International Entrepreneurship and Management Journal, 6, 261-283.

Fatoki, O. (2020). Determinants of Sustainability-Oriented Entrepreneurial Intentions of University Students. Southern African Business Review, 24, 1-27.

Frese, M. & M. M. Gielnik. (2014). The Psychology of Entrepreneurship. Annual Review of Organizational Psychology and Organizational Behavior, 1, 413-438.

Halizah, S. N., A. Infante, & D. Darmawan. (2022). Keterbentukan Kepercayaan Pelanggan Shopee Melalui Kualitas Hubungan, Reputasi dan Keamanan Marketplace. Ekonomi, Keuangan, Investasi Dan Syariah (Ekuitas), 4(1), 256-261.

Hansen, R. S. (2006). Benefits and Problems with Student Teams: Suggestions for Improving Team Projects. Journal of Education for Business, 82(1), 11–19.

Mardikaningsih, R., E. A. Sinambela, D. Darmawan & D. Nurmalasari. (2020). Perilaku Konsumtif dan Minat Hubungan Mahasiswa Menggunakan Jasa Pinjaman Online. Jurnal Simki Pedagogia, 3(6), 98-110.

Mardikaningsih, R & M. Munir. (2021). Studi tentang Variabel Kepemimpinan, Komitmen Organisasi dan Intensi Turnover. Journal of Trends Economics and Accounting Research, 2 (1), 17-21.

Putra, A.R., D. Darmawan, M. Djaelani, F. Issalillah, & R. K. Khayru. (2022). Pengaruh Tuntutan Pekerjaan, Modal Psikologis dan Kematangan Sosial terhadap Profesionalisme Karyawan. Relasi: Jurnal Ekonomi, 18(2), 157-172.

Putra, A. R. & D. Darmawan. (2022). Penguatan Komitmen Organisasi melalui Kebijakan Pengembangan Karir dan Profesionalisme Karyawan. Jurnal Ilmiah Satyagraha, 5(2), 45-55.

Ramadhan, I., F Nuzulia, D. Darmawan & S. Hutomo. (2013). Dampak Karakteristik Individu dan Keadilan Organisasi terhadap Intensi Berpindah Kerja. Jurnal Ekonomi, Bisnis dan Manajemen, 3(1), 37-46.

Riebe, L., A. Girardi & C. Whitsed. (2016). A Systematic Literature Review of Teamwork Pedagogy in Higher Education. Small Group Research, 47(6), 619–64.

Sinambela, E. A., D. Nurmalasari, D. Darmawan, & R. Mardikaningsih. (2021). The Role of Business Capital, Level of Education, and Technology in Increasing Business Income. Studi Ilmu Sosial Indonesia, 1(1), 77-92.

Stephan, U. & L. Uhlaner. (2010). Performance-based vs. socially-supportive culture: A cross-national study of descriptive norms and entrepreneurship. Journal of International Business Studies, 41, 1347-1364.

Uysal, Åž. K., H. KaradaÄŸ, B. Tuncer & F. Åžahin. (2022). Locus of control, need for achievement, and entrepreneurial intention: A moderated mediation model. The International Journal of Management Education, 20(2), 100560.

Yanti, Y., Yuliana, D. Darmawan & E. A. Sinambela. (2013). Psikologi Pendidikan, Spektrum Nusa Press, Jakarta.

Zahra, S., & M. Wright. (2016). Understanding the Social Role of Entrepreneurship. Journal of Management Studies, 53(4), 610–29.

Downloads

Published

2022-11-24

Issue

Section

Articles