Proses Pembuatan Ekstrak Bunga Mawar (Rosa sp) Dengan Metode Ultrasonic Assisted Extraction (UAE)
Keywords:
Bunga mawar, Ekstraksi, Kadar sisa pelarut, Rendemen totalAbstract
Roses (Rosa sp) are cut flowers that are nicknamed the “Queen of flowers†which grow a lot in cool and humid highlands. Roses have bioactive content, one of which is vitamin C. The process for extracting the bioactive content can use an extraction process. Extraction is a process of separating components with a solvent. The purpose of this study was to determine the residual solvent content and total yield from the extraction process using the ultrasonic-assisted extraction method with 96% ethanol as solvent. The material used is red roses that come from the Palasari flower market, Bandung, West Java. The research method used is laboratory experimental. The extraction results showed that the extraction process used the ultrasonic-assisted extraction method with 96% solvent to produce rose flower extract with a rose extract yield of 52,552% and 12,451% residual solvent content.References
Andiani, T. M. . . R. D. . . & S. L. S. (2022). Pengaruh Kadar Propilen Glikol Sebagai Humektan Terhadap Sediaan Lip Balm Ekstrak Bunga Mawar Merah (Rosa damascena P. Mill.) Sebagai Pelembab Bibir. Pengaruh Kadar Propilen Glikol Sebagai Humektan Terhadap Sediaan Lip Balm Ekstrak Bunga Mawar Merah (Rosa Damascena P. Mill.) Sebagai Pelembab Bibir, 4(Vol. 4 No. 6 (2022): Jurnal Pendidikan dan Konseling), 1835–1842.
Aprilia, A. (2014). Aplikasi PEF (Pulsed electric Field) dan Tween 80 pada Proses Ekstraksi Minyak Atsiri Bunga Mawar. Universitas Brawijaya: Malang.
Asadi, A., Pourfattah, F., Miklós Szilágyi, I., Afrand, M., Żyła, G., Seon Ahn, H., Wongwises, S., Minh Nguyen, H., Arabkoohsar, A., & Mahian, O. (2019). Effect of sonication characteristics on stability, thermophysical properties, and heat transfer of nanofluids: A comprehensive review. Ultrasonics Sonochemistry, 58.
Damayanti, A., & Fitriana, E. A. (2012). Pemungutan Minyak Atsiri Mawar (Rose Oil) Dengan Metode Maserasi. Jurnal Bahan Alam Terbarukan, 1(2), 8.
Djaeni, M., Ariani, N., Hidayat, R., & Utari, F. D. (2017). Ekstraksi Antosianin dari Kelopak Bunga Rosella (Hibiscus sabdariffa L.) Berbantu Ultrasonik: Tinjauan Aktivitas Antioksidan Ultrasonic Aided Anthocyanin Extraction of Hibiscus sabdariffa L. Flower Petal: Antioxidant Activity. Jurnal Aplikasi Teknologi Pangan, 6(3), 71.
Jihan Hana Fauziah, Kiki Mulkiya Yuliawati, & Vinda Maharani Patricia. (2022). Pengaruh Perbedaan Pelarut Ekstraksi terhadap Aktivitas Antioksidan Ekstrak Kulit Buah Naga yang Diekstraksi dengan Metode Ultrasound-Assisted Extraction (UAE). Bandung Conference Series: Pharmacy, 2(2), 128–136.
Julianto, T. S. (2016). Minyak Atsiri Bunga Indonesia (Ed 1). Yogyakarta: Deepublish.
Kemenkes RI. (2008). Fa Herbal. In Farmakope herbal indonesia edisi 1 (Vol. 1).
Kristian, J., Zain, S., Nurjanah, S., Putri, S., & Widyasanti, A. (2016). Pengaruh Lama Ekstraksi Terhadap Rendemen Dan Mutu Minyak Bunga Melati Putih Menggunakan Metode Ekstraksi Pelarut Menguap (Solvent Extraction). Jurnal Teknotan, 10(2), 34–43.
Kurniawati, A. (2019). Journal of Creativity Student Pengaruh Jenis Pelarut Pada Proses Ekstraksi Bunga Mawar Dengan Metode Maserasi Sebagai Aroma Parfum Info Articles. Journal of Creativity Student, 2(2), 74–83.
Marlina Kristina, C. V., Ari Yusasrini, N. L., & Yusa, N. M. (2022). Pengaruh Waktu Ekstraksi Dengan Menggunakan Metode Ultrasonic Assisted Extraction (UAE) Terhadap Aktivitas Antioksidan Ekstrak Daun Duwet (Syzygium cumini). Jurnal Ilmu Dan Teknologi Pangan (ITEPA), 11(1), 13.
Ngibad, K., Muti’ah, R., Hayati, E. K., & Barizi, A. (2013). Uji Kadar Sisa Etanol dan Abu Total Ekstrak Etanol 80% Daun Bunga Matahari (Helianthus annuus) dan Tanaman Anting-Anting (Acalypha indica Linn). Jurnal Sains Dan Teknologi UIN Maulana Malik Ibrahim, 1–6.
Verdiana, M., Widarta, I. W. R., & Permana, I. D. G. M. (2018). Pengaruh Jenis Pelarut pada Ekstraksi Menggunakan Gelombang Ultrasonik Terhadap Aktivitas Antioksidan Ekstrak Kulit Buah Lemon (Citrus limon (Linn.) Burm F.). Jurnal Ilmu Dan Teknologi Pangan (ITEPA), 7(4), 213.
Wulandari, R., B, M. A. K., & Waluyo, L. (2016). Pengaruh Berbagai Konsentrasi Ekstrak Bunga Mawar Merah (Rosa damascena Mill) Terhadap Stabilitas Warna Antosianin Agar-agar Sebagai Sumber Belajar Biologi The Influence Of Various Concentration Of Red Roses (Rosa Damascena Mill) Flower Extract To Anthocy. Jurnal Pendidikan Biologi Indonesia, 2(1), 48–56.
Yuswi, R. N. C. (2017). Ekstrasi Antioksidan Bawang Dayak (Eleutherine palmifolia) dengan Metode Ultrasonic Bath (Kajian Jenis Pelarut dan Lama Ekstraksi). Jurnal Pangan Dan Agroindustri, 5(1), 71–78.
Downloads
Published
Issue
Section
License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.