Produksi Gula Cair dari Selulosa Kulit Buah Naga Merah (Hylocereus polyrhizus) dengan Hidrolisis Enzim

Authors

  • Michelle Nattaya Narerat Nuraini Program Studi Ilmu dan Teknologi Pangan, Fakultas Pertanian, Universitas Tanjungpura
  • Mustika Nindiya Mutma'innah Program Studi Ilmu dan Teknologi Pangan, Fakultas Pertanian, Universitas Tanjungpura
  • Devi Tridayanti Program Studi Ilmu dan Teknologi Pangan, Fakultas Pertanian, Universitas Tanjungpura
  • Lucky Hartanti Program Studi Ilmu dan Teknologi Pangan, Fakultas Pertanian, Universitas Tanjungpura

DOI:

https://doi.org/10.31764/jafp.v2i1.8882

Keywords:

cellulose-enzyme, cellulose-hydrolysis, liquid-sugar

Abstract

Liquid sugar is a sweetener that is widely used in the food industry. Apart from starch, liquid sugar can be produced from cellulose hydrolysis by using cellulase enzymes. This study aims to obtain the best concentration of cellulase enzymes in the production of cellulose liquid sugar in the skin of red dragon fruit. The production of liquid sugar uses the method of hydrolysing enzymes of different concentrations (1%,2%,3%). The results showed that there was no significant influence on the characteristics of liquid sugars resulting from the addition of three different enzyme concentrations. The observed characteristics are total sugar content, water, ash content, viscosity and color. Enzyme concentration of 3% is the best liquid sugar based on observations of total sugar content and color.

References

Albaasith, Z., Lubis, R. N., & Tambun, R. (2014). Pembuatan Sirup Glukosa dari Kulit Pisang Kepok (Musa acuminatabalbisianacolla) Secara Enzimatis. Jurnal Teknik Kimia USU, 3(2), 15–18.

Aprilyanti, S., Suryani, F., & Pratiwi, I. (2019). Optimasi Waktu Hidrolisis dan Volume Enzim Pada Proses Hidrolisis Enzimatis Selulosa Jerami Padi. Prosiding Seminar Nasional Hasil …, 78–86.

Diniyah, N., Wijanarko, S. B., & Purnomo, H. (2012). Teknologi Pengolahan Gula Coklat Cair Nira Silawan (Borassus Flabellifera L.). J. Teknol. Dan Industri Pangan, 23(1), 53–57.

Hartiati, A., & Yoga, G. S. (2015). Pemanfaatan Umbi Minor Gadung sebagai Bahan Baku Produksi Gula Cair Menggunakan Proses Likuifikasi dan Sakarifikasi Secara Enzimatis. Jurnal Agroindustri Dan Lokakarya, 1(1), 1–8.

Jamilah, B., Shu, C. E., Kharidah, M., Dzulkifly, M. A., & Noranizan, A. (2011). Physico-chemical characteristics of red pitaya (Hylocereus polyrhizus) peel. International Food Research Journal, 18(1), 279–286.

Lumoindong, F., & Mamuaja, C. F. (2016). Produksi Gula Cair dari Limbah Selulosik sebagai Alternatif Pengganti Cairan Infus. J. Ilmu Dan Teknologi Pangan, 4(1), 36–43.

Ni’maturohmah, E., & Yunianta. (2015). Hidrolisis Pati Sagu (Metroxylon sagu Rottb.) oleh Enzim β-amilase untuk Pembuatan Dekstrin. Jurnal Pangan Dan Agroindustri, 3(1), 292–301.

Permanasari, A. R., & Yulistiani, F. (2017). Pembuatan Gula Cair dari Pati Singkong dengan Menggunakan Hidrolisis Enzimatis. Jurnal Fluida, 11(2), 9–14.

Rachmadhan, A. A., Kusnadi, N., & Adhi, A. K. (2020). Analisis Harga Eceran Gula Kristal Putih Indonesia. Buletin Ilmiah Litbang Perdagangan, 14(1), 1–20. https://doi.org/10.30908/bilp.v14i1.433

Saati, E. A. (2010). Identifikasi dan Uji Kualitas Pigmen Kulit Buah Naga Merah (Hylocareus costaricencis) Pada Beberapa Umur Simpan dengan Perbedaan Jenis Pelarut. Jurnal Gamma, 6(1).

Safitri, R., Anggita, I. D., Safitri, F. M., & Ratnadewi, A. A. I. (2018). Pengaruh konsentrasi asam sulfat dalam proses hidrolisis selulosa dari kulit buah naga merah (Hylocereus costaricensis) untuk produksi bioetanol. 9th Industial Research Workshop and National Seminar, 1–5.

Saneto, B. (2012). Karakterisasi Kulit Buah Naga Merah (Hylocereus polyrhizus.). Jurnal Agarika, 2, 143–149.

Sitompul, L. L., & Putri, I. N. F. (2017). Produksi Gula Reduksi Dari Sabut Kelapa Dengan Menggunakan Kombinasi Enzim Selulase Dari a.Niger Dan T.Reesei Terimobilisasi Pada Chitosan Magnetic Microparticle. Journal of Chemical Information and Modeling, 53(9), 1689–1699.

Sudarmadji, S., Haryono, B., & Suhardi. (1997). Analisis Bahan Makanan dan Pertanian. Liberty.

Sutamihardja, R., Srikandi, S., & Herdiani, D. P. (2017). Hidrolisis Asam Klorida Tepung Pati Singkong (Manihot Esculenta Crantz) Dalam Pembuatan Gula Cair. Jurnal Sains Natural, 5(1), 83. https://doi.org/10.31938/jsn.v5i1.103

Sutarno, R. J., Zahara, T. A., & Idiawati, N. (2013). Hidrolisis Enzimatik Dari Ampas Sagu Menggunakan Campuran Selulase Dari Trichoderma reesei dan Aspergillus niger. Jkk, 2(1), 52–57.

Taherzadeh, M. J., & Karimi, K. (2007). Enzyme-based hydrolysis processes for ethanol from lignocellulosic materials: A review. In BioResources (Vol. 2, Issue 4).

Unji, S., Anharullah, & Muzuni. (2016). Pengaruh Penambagan Enzim α-amilase Terhadap Karakteristik Sirup Glukosa dari Pati dan Ampas Sagu (Metroxilon Sp) dari Pengolahan Sagu Moramo Utara. Jurnal Sains Dan Teknologi Pangan, 1(3), 255–263.

Downloads

Published

2022-06-30

Issue

Section

Articles